Saturday, June 18, 2011

Part 3 : Yogjakarta

Bebelan dari NFM pada 7:16 PM
Okay sorry for the late update sebab nak upload pictures lama sangat,almaklumlah guna broadband je kan and one more thing sebab kesuntukan masa. This time nak update pasal trip ke Yogjakarta! Yeay excited la sangat nak update pasal ni.

Btw, I'm not sure about the spelling, you can spell it Yogjakarta or Yogyakarta or Jogjakarta. Sampai-sampai sana je I'm looking around to find the correct name but I cant find. Semuanya lain-lain.

Trip kitorang 3days and 2nights. Sponsored by Daddy.

We all gerak pagi nak ke Bandar (airport) sebab takut jalan macet (jem). Alhamdulilah takde la macet sangat. Pak Sam pun bawak dengan cekap. Tapi before nak gerak tu kena tunggu K.Ifa and Manda sampai. So,sementara tu gedik-gedik la amik gambar.




Di bawah apartment.


Tu apa tu muka aku jadi cenggitu tu? Time ni tengah tunggu K.Ifa and Manda.



Family :)



Yeaayy Lets Go!
Anda nampak kaki gemuk saya tu kan.


Mana-mana buku Justin Bieber je budak kecik ni -__-"



Paparazzi mengekori Justin Bieber and Selena Gomez. HAHA!



Baru sampai hotel. Kemain panas lagi kat Yogja ni. Serious panas gila!




Rehat sekejap kat hotel and tetiba rasa lapar pulak. So,sewa beca bawak kitorang pusing-pusing area situ and bawak pergi makan. Tukang bawak beca aku dengan Jieja kemain peramah lagi. Baik pulak tu. Macam-macam dia bercerita sebab dia pernah kerja kat Malaysia. Siap boleh cakap Malaysia lagi tau.



Yes boleh makan!




Sambung jenjalan lagi. Kemain excited lagi Abah eh? :P


Tak tahu kenapa tapi aku suka sangat tengok lukisan ni.



Pictures above tu gambar istana lama. Kat situ ada bermacam-macam cerita. Jeng jeng jeng.


Ni kat salah satu kedai jual batik. Batik sutera cantik gila tapi tengok kedai dia dah tahu mahal.hee.

Manda orang first naik beca sebab dia dah mengantuk. haha

Okay 2nd Day In Yogjakarta, kami semua pergi ke Bhorobudur. Selama ni pernah dengar nama je tak pernah pergi. Tapi time ni aku demam, macam tak larat je. Tapi bila dah berjalan dengan tengah panas yang sangat panas,peluh semua dah keluar,so getting better.Hee.

Abah suruh beli topi,siap pakaikan.
"Nah,pakai ni nanti panas,sakit lagi"

Topi macam nak ke pantai, time ni elok lagi muka kurang selekehnya sebab baru sampai. Tunggu kejap lagi eh.


Kitorang kena pakai kain batik tu. Kekonon budaya la. Nak tahu tak kenapa muka Daus cenggitu? Sebab dia cakap cenggini,

" Eeeii ni kalau kawan-kawan aku nampak aku pakai macam ni,malu aku"

HAHA!

Basikal 3 seat, seronoknya tengok dorang jalan-jalan 3 orang naik basikal tu.






Sebelum jalan nak pergi naik ke Bhorobudur tu sempat lagi naik gajah. So,ini adalah kali pertama aku naik gajah. Jakun kejap. Hehe


Pahlawan Abah bersama payung di pinggang. HAHA! Ishk,apa lah Abah ni. Dah malas nak pegang payung la tu.




Huh ini dia Bhorobudur!


Ni best, masa Apit tengah diri sebelah gajah ni nak amik gambar,tetiba gajah tu kencing. Sumpah first time tengok gajah kencing. Banyak gila macam air keluar dari bomba punya pipe tu! HAHA! Berlari Apit.

Bak kata orang yang jaga gajah tu, itu bermaksud "kawan". Yelah tu pak :p


Dahla cuaca panas, nak ke naik tangga curam,dah la tangga dia ada la dalam seratus lebih anak tangga kot. Ada antara kepala patung-patung tu dah tertanggal and hilang. Yela dah beratus tahun kan.

Masa gunung Merapi meletus haritu, Bhorobudur pun kena sekali tempias dia,and habuk lava tu ada la dalam 3cm and cara pembersihan Bhorobudur ni secara manual. Dorang sapu and letak asid. Kebanyakannya orang Buddha yang bersihkan, ramai orang diperlukan.







Pak cik ni explain and bercerita kat kitorang kemain bersemangat lagi tau. Dia terangkan dengan details.


Cuba teka apa maksud ni?


Maksudnya, jangan kahwin sesama keturunan sendiri sebab nanti dapat keturunan/anak jelek (buruk). Ataupun cacat.


Muka berminyak hitam selekeh.


Ini adalah hasil daripada Gunung Merapi yang meletus beberapa hari sebelum kitorang sampai kat sini. Tengok tu. Masa ianya terjadi,lava lalu kat sungai ni. So,korang boleh nampak debu-debu.

Tengok macam mana rumah-rumah,kedai-kedai semua hancur. Sedih and takut je tengok. Teruk sangat.


Kitorang nak pergi Muzium Gunung Merapi ni tapi dah tutup pulak.


So,kitorang pergi pulak kat museum ni,museum seni dan budaya jawa. Seriously best sangat,tenang je dalam ni,sejuk.But at the same time,menakutkan. Kitorang tak boleh amik gambar dalam ni.

Seronok pergi museum ni sebab korang akan tahu keturunan-keturunan raja-raja dorang and korang akan tahu sejarah dorang.Yang paling best cerita pasal,penari-penari. Dalam satu tarian ni akan ada 9orang yang menari. Cuba korang piker kenapa no ganjil 9 orang? sebab dalam tarian tu akan tetiba muncul satu bayang-bayang ataupun seorang lagi penari. Serius tak tipu. Korang datang la museum tu and dengar dari A to Z and tengok gambar.

Scary kan.


Ni gambar nak balik Jakarta dah. Muka demam tu still ada lagi tau.

Ni best! Ni la dia Gunung Merapi yang meletus tu.Nampak tak lubang tengah-tengah tu.




So, ini lah dia cerita saya.Cewah!

2 comments:

Syaznur said...

Syaz baru baca post ni. Some of the places rina pergi tu tour guide syaz tak bawak pun masa pergi baru ni. Tak dapat naik gajah jugak. Ish rugi.

Fharina said...

hee ye ke tapi takpe la nanti next time syaz pergi sana. g la situ!hehe.

Post a Comment