Thursday, February 2, 2012

Buah Tampoi

Bebelan dari NFM pada 6:31 PM
Have you heard about buah Tampoi? Bukan nama tempat Tampoi yang dekat JB tu tau. Ini adalah nama buah. Buah ni pun first time aku pernah dengar and pernah nampak. Aku ni memang pantang nampak tempat ada jual local fruits ni. Lagi-lagi buah mata kucing ke, pelam ke, pape je la yang nampak sedap but not durian. Aku tak suka sangat makan durian. Kalau makan pun boleh makan sikit je. 

So, hari tu mengidam la nak makan oblong kat Sg.Besi tu kan. So,berjalan la dengan boyfriend lepas dia balik kerja tu singgah kejap. Then, aku ni sebenarnya tengah teringin sangat la nak makan buah delima kan. Sampai ke Penang aku dok mencari buah delima tu. Nampak pulak kt depan stall oblong tu ada pakcik jual buah-buahan. Singgah la then terkagum dengan satu jenis buah ni. Nampak menarik. Tanya pakcik tu buah apa, dia kata "Buah Tampoi". Aku pun ulang banyak kali betul ke aku dengar Tampoi ni. Pakcik tu kata sedap and manis. Aku pun nak try la. Manis sangat! Sedap! Isi dia macam buah manggis gitu. Pakcik tu kata buah Tampoi ni susah nak dapat. So,aku beli la 2kg. Ni pun tak boleh makan habiskan sebab nak bagi Jieja rasa. hihi. Nanti dia teringin buah tu mcm aku teringin buah delima yg dia punya sebab aku teringin tu kang baru tahu. haha.

So,tengok la buah ni,



Macam buah manggis kan? 

Haish, bila la nak dapat makan buah delima ni.


Sayangilah buah-buahan tempatan kita :D

4 comments:

FarhanaKadir said...

dekat jalan tar ada jual..housemate beli kat situ lastweek :)

FarhanaKadir said...

kat Jln Tar ad jual..housemate ada beli lastweek..RM10 4 biji..

Fharina said...

huish mahalya 4biki RM10! aritu beli 2kg baru rm10.

Oh eqa Oh eqa Oh eqa said...

sdap yew,,??xpnah mkn laa buah yang fharina tnjuk ni..

Post a Comment