Thursday, September 10, 2009

Budak 10tahun lari rumah but nasib baik ktorg yg jumpa.

Bebelan dari NFM pada 7:27 AM
Its 7.28am. I got a story to share with you readers, I've been in Balai Polis from around 2am till 4am.

Aku, Apiez, Petom, Uben and Azeeq pergi tengok movie IMAGINE THAT dekat Sunway Pyramid at 11.45pm. Habis movie around 1am. Masa jalan nak ke parking tu, kitorang nampak ada seorang budak lelaki ni yang pakai t-shirt BOMBA serta seluar bomba. Then,dia tegur kitorang and tanya kat mana "pawagam" and tempat game but then kitorag fikir,mana ada bukak lagi. Masa tu dia seorang. Sangat risau dan pelik masa tu,sebab dh la kat dalam tu takde orang and terfikir macam mana dia boleh masok. After tanya-tanya tu,dia cakap dia masok ikut guard. Bodoh guard tu bagi dia masok tengah malam.

Bila tanya mana ayah dia,dia kata ayah dia kat hotel and dia duduk hotel Sunway. Okay kitorang cakap nak hantar dia balik. But entah macam mana,dia bagi ada kertas dari pocket dia dan bila baca surat tu baru la kitorang tahu yang dia nak lari dari rumah sebabnya dia tulis,

DARI : NIZAM
UNTUK : MAK

*yang aku ingt la dlm surat tu,mule2 dia tulis LARI RUMAH.pas tu dia cakap dia ckp bru dia tahu hidup kat luar lagi susah and hidup kat umah lagi senang. Tapi dia terpaksa lari dr rumah. lebih kurang cm tu la dia tulis sbb aku tak hafal mcm mana ayat dia tulis.haha.

Kitorang dok puas tanya dia,dia berumur 10tahun,darjah 4 la kan. Kecik lagi kan,nak lari2 umah bagai ni. dia tak tahu no fon ayah and emak dia. Dia cuma bagitahu nama ayah dia,ANUAR and nama mak dia,SITI AISHAH.

yang aku tak faham ni,budak ni cerita belit-belit macam menipu pun ada jugak.sebabnya :

1) at first dia kata,dia boleh sampai kat situ sebab ayah dia hantar.
2) bila aku tanya,ingt tak no bilik hotel tu dia kata dia tak ingat and bila tanya kunci bilik mana,dia kata dia takde kunci sebab masa dia kuar ayah dia tdo.

kekeliruan di situ sebab tadi kata ayah dia hantar.

Kitorang dok la tanya Hotel2 sekitar tu and bila tanya hotel Sunway tu langsung x de nama parents dia tu tapi dia cam mengelak lalu kat hotel tu. Tak tahu kenapa. Kitorang bawak dia makan sebab dia lapar tapi dia tak nak makan kat area2 situ sebab takot ayah dia nampak.

Ada satu hotel yang ada nama Siti aishah tu tapi staff dia tak nak bagi details. Then dengan tak tahu nak fikir apa,kitorang terus bawak dia g balai. But sebelum tu,dia seboleh2 cakap jangan bawak dia g balai and jgn pggil polis. And dia tak nak balik rumah.

Dia kata dia gado dengan ayah dia sebab tu dia lari rumah. Aku,apiez and uben g balai dlu lepas bagitahu akak polis yang comel tu terus suh Petom and Azeeq bawak dia masok balai. Itu pun dia liat nak kuar kereta tapi serious budak tu nakal dowh! Aku ngn Uben dah hilang kesabaran.haha.

Lepas bagi details sume dekat polis,polis try contact balai polis yang lain tapi takde report kehilangan anak. Semua tak tahu nak buat apa,kitorang nk balik pun susah sebab dia dok melekat dgn Azeeq.haha.

Finally dapat jugak lepas.hehe. So sekarang ni tak tahu macam mana sebab polis takde call pun cakap dah jumpe parents dia ke apa.

Aku rasa la kan budak ni memang budak nakal sebab dlm umur 10tahun dia dah fikir nak lari rumah and dia sangat berani macam tak takot langsung. Plus,dia macam dah biasa je dengan Balai Polis ni.haha.

Yang paling kelakar,dia siap ada buat senarai cara nak lari rumah.

1) keluar ( dia keluar rumah)
2) intai (maybe dia intai kalau2 ada orang yang nampak dia)
3) lari ( then dia berlari)
4) tidur dalam tandas (tu tempat dia nak tido nanti)

10tahun dowh! dia boleh fikir macam tu semua. Kitorang rasa entah-entah dia tipu nama parents dia ke or cerita2 dia tapi dia memang tak nak bagitahu dia duduk mana.

Hopefully,polis cari la parents Nizam tu. Nizam tu anak tunggal.dia kata la.

Tu la kenangan kitorang yang tak mungkin ktorg lupa.cewaahh!haha

6 comments:

Sheerna said...

hahahaha...
aku dulu masa kecik pun ade terfikir nak lari rumah...
siap bungkus baju dalam kain batik lagi tau...
lepas bungkus baju, rasa lapa, then pergi makan kat dapur kejap...pastu lupa pasal plan nak lari rumah tu..

huhuhuuhu....

Fharina said...

huh serious?kenapa kau tak pernah cter kt aku psl bnde ni.
kalo ko cter dpn aku,cnfirm aku gelak habis!Haha

fafa said...

hahahha....
pengalaman yg sungguh menakjubkn....
nape xsekeh je pale bdak tue....

hahhhahhaah

Fharina said...

memang mcm nk sekeh pun.haha.

Sheerna said...

kau apiz patut amek dia jadi anak ankat...
=p

Fharina said...

shena : ah x ingin aku.nakal semcm je.keturunan aku x de nakal cm tu.haha.aku siap ckp kt apiez,nnti ank kite jgn jd cm tu k sayang.haha.

Post a Comment